
Els instruments d’avaluació creats pel Dr. Cambrodí i els seus col·laboradors contemplen les característiques i les dificultats dels subjectes amb n.e.e., faciliten la informació en termes útils per al professional que ha d’atendre aquestes dificultats i permeten situar al subjecte amb discapacitat intel·lectual en relació a unes edats evolutives referenciades al curs del desenvolupament normatiu.
Els tres instruments d’avaluació que oferim des de la Fundació Antoni Cambrodí seran descrits aquí amb una certa brevetat, atès que dediquem un apartat específic per abundar sobre cadascun d’aquests.
EL MÈTODE DIMENSIONAL CAMBRODÍ
LLEGIR MÉS
- Autors: Cambrodí, A., Gracia, J., Mercadé, T.; Ed. FAC-IPE, Tarragona 1993.
Altres revisions i actualitzacions ens porten a l’última, editada en CD Rom.
- Aplicació: Individual, als nens/es de 3 a 8-9 anys evolutius.
- Finalitat: Avaluació funcional a través de cinc Dimensions, especialment a subjectes amb limitacions intel·lectuals.
- Material: Manuals, material gràfic (en làmines o en CD Rom) i material específic.
- Tipificació: Subjectes de 3 a 8-9 anys d’edat cronològica.
- Informació Tècnica: El mètode Dimensional Cambrodí va ser objecte de diferents revisions pel Dr. Cambrodí, des de la seva primera publicació en 1971. Posteriorment, amb la participació de Joan Gràcia i Teresa Mercadé, el Mètode va adquirir la seva potencialitat actual (el 1993) després d’un important desenvolupament científic, amb mostres representatives de subjectes normals, que el va transformar i el va adequar a les conclusions a les que havia donat lloc la seva aplicació sistemàtica i longitudinal en centenars de subjectes amb discapacitat intel·lectual. A l’actualitat va ser transformat al format digital amb abundant documentació i un important programa de correcció i elaboració d’informes, tot això contingut en un CD a disposició dels professionals que s’interessin.
Concebut i creat per avaluar subjectes amb necessitats educatives especials, el Mètode Dimensional Cambrodí és avui un instrument molt útil per a l’avaluació psicopedagògica de tots els subjectes compresos entre 3 i 8-9 anys, especialment si presenten desajustaments, riscos o retards respecte a la seva edat cronològica .
LES ESCALES D’OBSERVACIÓ SISTEMÀTICA
LLEGIR MÉS
- Autors: Cambrodí, A., Sastre, S.; Ed. PPU, Barcelona, 1993
- Aplicació: Individual, a nens/es de 0 a 3 anys evolutius.
- Finalitat: Avaluació funcional del desenvolupament a través de sis sectors.
- Material: Manual i material específic.
- Tipificació: Subjectes de 0 a 3 anys d’edat cronològica.
- Informació tècnica: Per a les Escales d’Observació Sistemàtica es van seguir els mateixos criteris que amb la transformació i actualització del Mètode Dimensional i són el resultat de tot un procés científic sobre la base dels continguts, per als primers anys, d’aquell Mètode originari. Les Escales s’estructuren a través de sis sectors que poden ser avaluats de forma independent.
Creades per avaluar a nadons i nens amb necessitats educatives especials, les Escales segueixen sent avui un instrument molt útil per avaluar el desenvolupament de tots els nens des del naixement fins als 3 anys i per a l’avaluació psicopedagògica dels subjectes (de 0 a 3 anys) que presenten riscos o retards respecte a la seva edat cronològica.
L’INSTRUMENT D’AVALUACIÓ DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES
LLEGIR MÉS
- Autors: Gracia, J., Darriba, A., Turmo I.; www.iacoba.com, Tarragona, 2015.
- Aplicació: Col·lectiva o individual, a persones de 11 a 13 anys evolutius.
- Finalitat: Avaluació del nivell de competències bàsiques dels alumnes en finalitzar l’Educació Primària o a l’inici de l’Educació Secundària, a través de 7 proves d’aplicació online.
- Material: Un ordinador per alumne amb connexió a internet per a treball online.
- Tipificació: Subjectes de 11 a 13 anys d’edat cronològica.
- Informació tècnica: L’Instrument d’Avaluació de Competències Bàsiques (IACoBà), va ser creat per Joan Gràcia (Catedràtic de Psicologia i Pedagogia) mitjançant la investigació desenvolupada durant una Llicència Retribuïda que li va concedir el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, amb l’ajuda tècnica d’Alfons Darriba i Ignacio Turmo (Enginyers Informàtics), va ser transformat en un portal per a la gestió informàtica i automàtica de les diferents vessants de l’instrument. Avalua amb 7 proves, sobre competències bàsiques del final de l’etapa de Primària i inici de l’ESO, un total de 332 ítems o exercicis representatius del desenvolupament normal.
És una eina moderna i pràctica, amb validesa científica i dissenyada des de l’experiència educativa que permet poder avaluar els nivells de competències de tots els alumnes (entre 11-13 anys evolutius). La seva utilitat, la seva facilitat aplicativa, l’abundància de dades que facilita i els diferents objectius que es poden assolir amb aquestes dades, el converteixen educativament en un instrument ben valorat. Tota la informació a ( www.iacoba.com ).