L’Instrument d’Avaluació de Competències Bàsiques (IACoBà), que s’aplica de manera online, va ser creat per Joan Gràcia Osuna (amb la col·laboració tècnica d’Alfons Darriba García i Ignacio Turmo Iglesias) i és una eina moderna i pràctica, amb validesa científica, dissenyada des de l’experiència docent que permet poder avaluar els nivells competencials de tots els alumnes (entre 11-13 anys evolutius).
La seva utilitat, la seva facilitat aplicativa, l’abundància de dades que facilita i els diferents objectius que es poden assolir amb aquestes dades, el converteixen educativament en un instrument ben valorat.
QUÈ ÉS IACoBà?
LLEGIR MÉS
És una eina virtual que permet avaluar els alumnes, en una sèrie de competències, per donar informació als professionals de l’educació sobre els nivells amb els quals els alumnes surten de la Primària o bé arriben a la Secundària. IACoBà ha estat dissenyat des de l’experiència educativa, de professors per a professors, amb l’objectiu de minimitzar l’esforç i maximitzar la informació i la utilitat de les dades obtingudes.
Davant l’organització de cada nou curs, principalment els professionals de l’ESO es plantegen la possibilitat de conèixer el nivell de competències que han adquirit els alumnes en l’etapa anterior per a estructurar l’agrupament dels alumnes de 1r, poder donar respostes ajustades a les seves necessitats educatives i millorar l’atenció a la diversitat.
COM S’ESTRUCTURA?
LLEGIR MÉS
IACoBà s’estructura seguint la definició de Competències Bàsiques del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a l’Educació Bàsica. Les competències bàsiques se situen en el centre del procés d’ensenyament-aprenentatge (per a programar, par a avaluar i qualificar, per a determinar les necessitats educatives… i, fins i tot, per a valorar els nivells d’èxit/fracàs escolar) però tenim pocs recursos estandarditzats que ens ajudin a avaluar-les.
QUINES DADES OBTINDRÉ AMB L’AVALUACIÓ?
LLEGIR MÉS
Amb IACoBà s’obtenen dades ràpides i precises sobre el nivell que tenen els alumnes en les competències avaluades. Aquesta informació es pot consultar en tot moment, fins i tot quan encara no s’hagin finalitzat les proves. Animem al professorat a conèixer IACoBà i a que comprovin la seva utilitat, la seva facilitat aplicativa, l’abundància de dades que facilita i els diferents objectius que es poden assolir amb aquestes dades, per la qual cosa s’ha convertit en un instrument ben valorat educativament.
COM PUC AVALUAR ALS MEUS ALUMNES?
LLEGIR MÉS
Es pot avaluar els alumnes de manera individual o col·lectivament. No es necessiten coneixements tècnics especials ni ser especialista dels àmbits acadèmics avaluats. Necessites que els alumnes del teu centre o institució disposin d’un ordinador amb connexió a Internet de banda ampla.
QUÈ CONTENEN LES PROVES IACoBà?
LLEGIR MÉS
IACoBà està organitzat en 7 proves diferents que corresponen a diferents competències. Cadascuna d’aquestes proves consta d’un nombre determinat de referents que es detallen a continuació:
- Prova 1. Competència: Comunicativa lingüística i audiovisual (8 referents)
- Prova 2. Competència: Matemàtica (11 referents)
- Prova 3. Competència: Coneixement i interacció amb el món físic (9 referents)
- Prova 4. Competència: Aprendre a aprendre (11 referents)
- Prova 5. Competència: Autonomia i iniciativa personal (12 referents)
- Prova 6. Competència: Social i ciutadana (12 referents)
- Prova 7. Competència: Autoavaluació de relacions i convivència (20 referents)
Cadascun d’aquests 83 referents s’avalua mitjançant 4 exercicis diferents (a, b, c i d).
Es poden fer avaluacions personalitzades, és a dir, que no cal avaluar els alumnes de totes les proves IACoBà ja que l’avaluació és totalment configurable. Es poden escollir les proves de què constarà l’avaluació, així com l’ordre a seguir.
Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per facilitar-vos més informació o bé per contractar el nostre servei. I podeu consultar tota la informació sobre les proves, els resultats, etc. en l’apartat corresponent d’aquest portal (www.iacoba.com).